CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS


Tolong sign ye ble da melawat...:)

Teman setiaku

Jom kita sama membantu...:)

Jom kita sama membantu...:)
SESIAPA YANG BERMINAT SILA HUBUNGI : Ust Syed Sharim - 019-5121274 AKAUN PERSATUAN KEBAJIKAN AL-FURQAN BANK MUAMALAT - 0803-0002083-71-7 (atas nama Persatuan Kebajikan Al-Furqan)

kenderaan impianku yg kedua

kenderaan impianku yg kedua

Tentang dirinya..

Tentang dirinya..

Saturday, June 27, 2009

Eksesais Harimau Jempol..

D-3 : Taklimat eksesais
D-2 : Demonstrasi berpangkalan & memasak rangsum tempur
D-1 : Pangkalan hutan & aktiviti malam
D DAY : Pergerakan ke tmpat TTK

D 1 : IMP & baca peta

D 2 : Menembak lorong hutan

kali ni aku terlibat ngan latihan yg agak mencabar sikit berbanding sebelum2 ni..tau ke mksd D-3 n sbgainya tu?ha,tu istilah2 yg digunakan kteorg la kan b4 nk mulakan latihan ni..rase nk masuk utan ni cm best plak..bkn pe,bru dpt rase cm ner org dulu2 pi beperang masuk utan kan..especially yang terlibat ngan tntra darat ni la..cm aku..kne plak time tu betul2 ujan..sebelum2 ni x pnh ujan plak mcm senior cite kat aku,tp kalini bile time intake aku yg masuk,2 ari turut2 ujan..fuh,mmg pengalaman yg x dpt dilupakan la kan..mcm2 yg jadi kat sne.kena plak basya yang aku psg ngan skuad aku tu,betul2 kat lereng bukit,tido pun bdn mcm org bgun je la kan..hehe..tido pun mcm x tido.bkn pe,nk kne kawal mlm ..wajib tu..n ade stngh2 masa tu kne stand 2..tau ape mksd stand 2?mksd die cm ni la lbih kurg,kite kne meniarap n bejaga2..time2 cm ni mungkin musuh akan dtg..so,kite kene siap sedia lebih awl.mgkin sbrg kamungkinan akan berlaku..jgn ckp zmn skrg ni x de musuh tau..tau ape tu CIW?mksdnya Conventional Insurgency War..peperangan mlwn musuh dlm ngara..cm yg jadi sebelum ni yg kes al-maunah tu kan.ha,time2 cm ni pun kne prepare jgk kan?disamping tu bnyk jugak ilmu yg blaja kat ctu..latihan menembak lorong hutan..ltihan ni uji kepekaan mata,ngan telinga kita..musuh akan ada kat mana2 ja..so,kite kne cari dorg bile lalu 1-1 lorong hutan tu..best jgk.tp klu betul2 nya best ke?50-50 tau nyawa tu..selain tu blaja jugak ilmu baca peta..kat mne kedudukan kita..ilmu2 lain cm mmberi arahan tembakan pun ada..setiap pergerakan yg nk dibuat tu msti ada arahan n rancangan yang teliti sebelum dilaksanakan..last day la yg paling best..kiteorg dpt kelonggaran..bese la,ari terakhir kan..dapat terjun kat jeram..hehe..sejuk gile..da la 3 ari x mandi..fhm2 la kan bau cm ne.tp normal la kn.duk utan.air susah nk dpt..bekalan air tu terhad,so kne pndai2 la nk urus diri kan..
pape pun,dlm tntra ni ape yg pntg??KERJASAMA la kan..hehe.:)

ape dlm buluh tu??ha,bukan lemang tau.x raya lg pun..
nmenye pangsur ayam..sedap.mknn org sabah ba.:)

Penerangan tntg nk masak rangsum tempur

Cm ni la kedudukan stnd 2..lebih kurg cm tu la..

cm ni la bukit die..nk tdo?
redah je..asykar kan..hehe


Yang ni tapak baca peta..
bru pas abis lthn baca peta ngan IMP


ni pun bley dikatakan kadudukan sedia jgk.
.atau stand..smbung sndiri ye..:)


Ha,ni la bekalan air dlm utan..


die bwk air la tu..penat ooo..



Ni basya aku..2 org..kt tepi bukit ni..
tp x nmpak cm senget plak kan..pelik ni..


Antara skuad aku time lthn tu..
kompeni bravo platun 4 seksyen 2.



ari last,balik la kan.sume pakat letih,
kne plak pas mandi air terjun..

fuh,lyn..


ni je la kot yg dpt kongsi..bnyk lg pngalaman nk cite...tp x dpt nk kasi ngan gmba la kan..cite sket2 tu bley la..asl nya gmba2 ni bukan ade pun..tngk2 ade skuad aku bwk camera plak kan..so dpt la ambik gmba kat die..nasib la kan..sumbe2 gmba ni sume dr die..bukan hak cipta terpelihara ye..hehe..

7 comments:

♥MiSs WaFa♥ said...

salam..lawa gak bila awk pakai make up ek..hahaha

khairulikhwan said...

lawa ke?yg mne 1?hehe

♥MiSs WaFa♥ said...

hehehe..awk xyah calit cat tu kat muka pun xpe..xde beza..ahahaa..awk kan hangus..jgn marah ekkkk

khairulikhwan said...

eleh..tau mne hangus?tngk pun x pnh lg ckp bnyk plak ye bdk ni..hehe..

♥MiSs WaFa♥ said...

firasat sy kuat mgatakan awk hangus..xpyh tgk pn leh tahu..hehhehe

khairulikhwan said...

eleh,men firasat2 wt pe...kkdg bkn btul kan..ikut awk la ye..yg pntg,...

♥MiSs WaFa♥ said...

yg penting...awk mmg hangus..xdpt nk dnafikn lg..huaaa..t p cwngn hpa,beli sabun puraria yer.