CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS


Tolong sign ye ble da melawat...:)

Teman setiaku

Jom kita sama membantu...:)

Jom kita sama membantu...:)
SESIAPA YANG BERMINAT SILA HUBUNGI : Ust Syed Sharim - 019-5121274 AKAUN PERSATUAN KEBAJIKAN AL-FURQAN BANK MUAMALAT - 0803-0002083-71-7 (atas nama Persatuan Kebajikan Al-Furqan)

kenderaan impianku yg kedua

kenderaan impianku yg kedua

Tentang dirinya..

Tentang dirinya..

Wednesday, March 10, 2010

Perempuan oh Perempuan.....

Align Center





Assalamualaikum semua...:)..kalini aku rse nk menulis tntg kaum hawa plak..seperti mana yang kita semua tau,sesungguhnya wanita itu adalah hiasan dunia.Seindah hiasan adalah wanita yang solehah.Kita sekarang sudahpun berada di zaman yang hampir berada dipenghujungnya.Wanita juga mungkin akan dijadikan sebagai fitnah bagi kaum lelaki.Wanita juga akan jadi peneman kaum lelaki diwaktu ataupun disaat ia diperlukan sewaktu perjuangan kaum adam.Seringkali apa yang kita lihat pada waktu sekarang ni,kaum adam selalu disalahkan..kerana atas apa yang terjadi pada kaum hawa.antaranya yang disebut oleh kaum hawa ini ialah :-

a)Lelaki ni sumenye same je..x bley percaya
b)Lelaki ni ayat je manis..padahal nak ambik kesempatan
c)Lelaki ni dayus
d)Aku x mau kawin sbb laki sume penipu
d)dsb..........

ok...aku bkn la nk slhkan sape2..x pun..k...tp,cuba kita lihat balik..kita selalu tngk dalam surat khabar,intenet tentang perkara-perkara yang selalu melibatkan hal-hal sosial dan pergaulan bebas ni..hasilnya,lahirlah anak luar nikah,pmpuan jadi bohsia,dan mcm2 lagi..cuba kita singkap kembali.."kaum hawa adalah kaum yang paling mudah untuk memasuki syurga..tetapi,kaum hawa jugaklah yang paling ramai penghuninya dalam neraka."

em,point yang cuba nk disampaikan disini ialah,bagaimana kaum wanita ni menjaga mahkotanya.,bagaimana kaum wanita ni menjaga auratnya,kenapa pula ada yang pakai tudung,tapi dlm masa yang sama tunjuk rmbut die kt org lain..cuba kita tngk kat facebook tu..TERLALU ramai sangat perempuan-perempuan yang bile tngk gmba profile ok je...pakai tudung cantik je...nmpak kejelitaan sebagai muslimah..tapi,bile tngk gmba-gamba yang letak kt profile lain,ade plak gmba free hair..ape motif dorg sebenanye pakai tudung?apa plak motif dorg bukak tudung?nk suruh kaum lelaki ni puji yang dorg cantik?cm tu?salah tu...kaum lelaki x mahu pun sume tu...ape yang kami inginkan sebagai lelaki adalah untuk mencari seorang wanita yang solehah.yang menjaga adab2 nya dalam pergaulan..yang menjaga auratnya..jgn bila sudah tersilap langkah nanti,baru nak menyesal..ingtlah wahai kaum hawa,kamu adalah seorang insan yang diciptakan cukup istimewa ..kamu diberi kelebihan untuk menemani perjuangan kaum adam dikala dia memerlukan pertolongan dan bantuan bagi menaikkan semangat kami..bukan mendorong kami kearah kejatuhan..


jadi,mungkin mane2 yg duk tayang rambut dlm facebook ke atau mne laman web sosial yang tengah top skrg ni,hope dapat hilangkan ye dari facebook tu..mungkin bkn slh perempuan jgk sebenanye..jika didikan agama dari asas tu difahami betul2,insyaAllah sume ni x kan jadi..mungkin jugak dari pengaruh media massa yang kini kebanyakannya dikuasai oleh pihak yahudi laknatullah yang cuba untuk merosakkan akhlak umat Islam.Artis2 yang kononnye glamor dan memakai tudung hanya sekadar mengikut "trend" atau pun sebagainya dijadikan sebagai ikutan dan pelbagai lagi..tp,sume ni boley diubah jika itu yang setiap org inginkan untuk jadi lebih baik..sume org pasti boley berubah.."Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum itu kecuali dia sendiri yang mengubahnya"k..rugi tau..bkn sng nk jaga aurat tu.tngk2 tnjuk kat org yg x berhak tengok..sape dorg yg layak untuk tengok rambut kome tu..k..jagalah ia dengan sebaiknya..perbaiki lah tentang cara2 pemakaian tudung yang betul..kerana 1 ari nanti,akan tiba masanya,ada org yg betul2 berhak untuk memuji segala kelebihan yang korg ada dan melihat aurat mu itu...kerana,merekalah "MAHRAM" mu..maafkan andai ada terkasar bahasa dan mungkin akan mengakibatkan mana2 pihak terasa hati..setiap orang pasti ada kelemahan masing-masing.Tapi,jgn jadikan alasan itu untuk kita jatuh..tapi gunakan segala kelebihan yang telah diberikan oleh Allah untuk lebih maju kehadapan seiring dengan kehendak Al-quran dan As-Sunnah...InsyaAllah









Untuk rujukan yang lebih,bolehla link ke laman web ini .Bagus untuk info tambahan.:)



9 comments:

anah adnan said...

syukran 'alaik!! m0ga ramai muslimah yg baca, ke arah mukminah.. amiin

anah adnan said...

keep bl0gging!!
ke arah muslimah mukminah, insyaAllah

muhammad khairul ikhwan (MKI) said...

MKI >>> anah adnan

terima kasih ye...smga ape yg cuba disampaikan ini dpt diterima dengan cara yang penuh berhikmah..amin..

♥MiSs WaFa♥ said...

tahniah ye ust mad ulu..ehehehe.pasni leh mufti dah.hehe..mabruk alaika.

muhammad khairul ikhwan (MKI) said...

MKI >>> miss wafa

syukran jazilan..mufti?ust mad ulu?hehe..insyaAllah..x jd pun xpe..yg pntg kita same2 berusaha membaiki diri n mengingati yg lain kan?:)..

As-Sakinah itu Ketenangan said...

salam alaika
!
wah :)

muhammad khairul ikhwan (MKI) said...

MKI >>> As-Sakinah itu Ketenangan

assalamualaikum...em,ape yg wah tu?

izzati said...

Emm....1 pandgn,pendpt n kritikan yg aku rsa blh wt aku b'fikir kjp....Mmg x blh nk slh kn pmpuan 100%....Hnya mrka yg tau knpa mrka buat bgtu....Jd aku ingtkn kn kt diri aku sndiri n kwn2 aku smua kt luar sna,apa yg baik jdikn sempadan,yg buruk kita jdkan teladan ok....

muhammad khairul ikhwan (MKI) said...

MKI >>> izzati

ok...terima kasih ye atas pandangan tu..:)btul ape yg kmu ckpkn tu..x ley slhkan sume kt dorg..tp msti cari nape dorg jd cm tu kan..k...:)